Naleptávání zubní skloviny kyselinami

Test eroze zubní skloviny

Příčiny

Mnohé potraviny a nápoje, které spojujeme s moderními stravovacími návyky - včetně některých druhů ovoce, ovocných džusů a čajů, balzamikového octa, ale také například vína a některých sycených nápojů - obsahují kyseliny, které mohou dočasně změkčit zubní sklovinu.

Když si pak čistíme zuby, může s každým otěrem povrchu zubu docházet k oslabení a ztenčení zubní skloviny. Toto poškození zubní skloviny způsobené kyselinami obsaženými v potravinách a nápojích nazýváme eroze zubní skloviny.

Příznaky poškozené zubní skloviny

  • citlivost zubů při konzumaci horkých nebo studených potravin a nápojů
  • zakulacený vzhled povrchu zubu
  • nažloutlé zabarvení zubu, které je způsobeno oslabením skloviny a prosvítáním dentinu
  • tmavě žluté zabarvení zubů
  • průsvitnost v oblasti špiček zubů
  • zvýšená citlivost
  • malé prasklinky na povrchu zubů

Poškození zubní skloviny kyselinami je nevratné a může vyžadovat zákrok zubního lékaře.

Prevence

Poškození zubní skloviny kyselinami je nevratné, může představovat riziko pro všechny, a proto je prevence tím nejlepším, co pro své zuby můžete udělat.

Jak chránit své zuby

  • Vyhnout se čištění zubů bezprostředně po konzumaci kyselých jídel a nápojů, jelikož v této fázi je sklovina nejzranitelnější.
  • Perlivé nápoje a ovocné džusy vypít rychle, nepřevalovat či nezadržovat je v ústech po delší časový úsek.
  • Čistit si zuby jemně, ale důsledně krouživými pohyby za použití jemného kartáčku a zubní pasty s nízkou abrazivitou.
  • Dbát na dostatečný příjem tekutin. Dehydratace má za důsledek menší produkci slin, což ve výsledku snižuje ochranu proti poškození kyselinami.
  • Pravidelně docházet na preventivní prohlídky a konzultovat se stomatologem či dentální hygienistkou jakékoliv obavy.
Naleptávání zubní skloviny kyselinami